Novi Sad
18.06.2014.
06:23 > 07:10
Novi slučaj razdora između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine postali su eksponati ispred njihove zajedničke zgrade - tenk i topovi.
  • 18.06.2014 16:31
    ako
    ako ovo presele odreci cu se svoje novosadskosti ovde u kanadi!
  • Vojvodjan

    18.06.2014 16:08
    odgovor patrijotu
    .......да сте имали четнике у војводини не би било ни усташких ни мађарских окупатора да тлаче и убијају србе.........
    nego bi nas lepo poklali braca cetnici, vodi ih kod tebe kuci kada ih toliko volis a mozda i ti imas iskustva u tim stvarima. Nisi nam uopste poreban u Vojvodini kao takav
  • tenkotopo

    18.06.2014 14:52
    pun mi je očin međuinstitucionalnih prepucavanja, a ovo nije jedini primer, svi nešto jedni drugima podmeću i trpaju i naravno sve o trošku građana

    plato između arhiva i muzeja je OGROMAN i može se napraviti sadržaj za sve stvari... topovi i tenk i treba da ostanu tu, a muzeji da se prilagode vremenu i da privlače posetioce atraktivnim sadržajima... u njima ima toliko blaga, ja zaista ne znam kako nismo neka ekstra turistička destinacija, nego jedno average tranzitno mesto

  • Igor

    18.06.2014 12:55
    Secanje na detinjstvo...
    Secam se, kada sam bio dete, svaki put kada bi me moji vodili u grad, obavezno smo svracali da vidim tenk, makar i na minut...Jednom prilikom sam hteo da blize vidim kroz ogradu, i zaglavio sam glavu izmedju sipki...Tata je morao rukama da ih savija da se izvucem...Mislim da i danas stoje iskrivljene...
    Strasno sta se desava u ovom gradu...
  • Сремац

    18.06.2014 12:20
    Сами себе уништавамо
    Нико нама неће помоћи кад види да ми сами себе уништавамо.Недавно сам био са пријатељима из Русије у Бездану-било ме је срамота шта је остало од Спомен комплекса Батинска битка,а преко у Хрватској,пораженој фашистичкој НДХ за време Другог светског рата,покошени травњаци,уређен музеј,споменик одржаван,сувенири,водичи...ко нам је крив,Хрвати?Тако и у Новом Саду,нису криви четници,него ми који трпимо којекакве битанге у градским институцијама на сопственој грбачи.
  • Domagoj

    18.06.2014 11:56
    ..Pravoslavci, pravoslavci..
    ..Nemogu stajat po strani i čitati narisan utuk Novi Sad versus Beograd, četnici vs partizani..
    Grohotom se smijem kužeći kako se četvrt stoljeća posle oslobođenja moje domovine, tamo rabi ista matrica koju smo naporno promicali po Vojvodini slabeći Beograd. Nedozreli ste prozret najstariju politiku podupiranja pseudo intelektualaca koji nesvesno subverzivno djelujući, lagano modjeluju puč, a potom vrijeme neumitno odradi svoje. Nismo banbadava slali na goli otok zadrte rusofilske komuniste, jer o koncu oni i jesu samo mašice i indoktrinirane budale, kao i monarhisti koji su pokušavali silom restaurirat likvidiranu (od strane polova moći) srbijansku kraljevinu..
  • -

    18.06.2014 11:31
    -
    @Georg
    gipsane statue iz istog filma koristene kao dekor su do 90-ih stajale u osnovnoj skoli ''nikola tesla''.
    naravno jagnjeci direktor ih je izbacio u park gde su se istopile od kisa
  • Higijenicar

    18.06.2014 10:44
    Ovu Srbiju treba kao i WC redovno cistiti od cetnika i ostalih radikalnih virusa.
  • patriota

    18.06.2014 10:08
    .......да сте имали четнике у војводини не би било ни усташких ни мађарских окупатора да тлаче и убијају србе.........
  • 18.06.2014 10:04
    A i Exit tim je jedne godine odlucio da su topovi na tvrdjavi visak pa su ih razvukli i razbacali okolo po lagumima da ih valjda Englezi i drugi stranci ne gledaju. Pri tom prevlacenju i razbacivanju neke su totalno izlomili a radilo se o zaista vrednoj kolekciji topova. Mnogi Novosadjani su dok su bili mali odrastali uz te topove kada bi sa roditeljima odlazili na tvrdjavu i slikali se pored njih. Danas su obican otpad i smece. Mnogi danas sebi daju za pravo da neke stvari premestaju, izmestaju, sele, bacaju i unistavaju a da prethodno nisu trazili nikakve dozvole za tako nesto i da nikada nisu i nece odgovarati zbog svojih postupaka.
  • 18.06.2014 09:59
    Ovo je prava slika Srbije. Uvali ti se podstanar i malo po malo on pocinje da glumi gazdu i da te izbacuje iz tvog stana. Kafic? Zar nema dosta kafica po gradu? Naravno da ih ima i previse, ali posto zaposleni u Muzeju savremene umetnosti bleje po ceo dana sedeci po hodnicima ili na klupama ispijajuci kafe i puseci cigare dosli su na ideju da mogu da naprave kafic pa da u njemu bleje. Naravno, u tom svom kaficu mogu da piju i na crtu pa kada plate platice a mozda i nikada. Dok su bili na Spensu nisu izmirivali svoje obaveze sto znaci da nisu bili korektni a onda ih je neko iz Pokrajine na silu uvalio Muzeju revolucije jer ovi vise nisu imali gde. Tamo su sada dobili vlasnistvo nad jednim delom prostora pa odmah resili da onima koji su tu ostali a bili pre njih sada zagorcaju zivot i odredjuju neka pravila. Uglavnom, grupa nesposobnih likova kojima je upala kasika u med pa sada vedre i oblace jer im se sada to moze. Nekada su u taj Muzej revolucije dovodjena deca iz svih vojvodjanskih skola pa i iz drugih sirom SFRJ a koje je ekskurzija zatekla u Novom Sadu. Danas u taj muzej ne udje ni onaj ko je tu zalutao. Zalosno.
  • Neko

    18.06.2014 09:56
    @Nemanja BGD
    Sve ste odvukli u bgd pa kad više nema šta, sada bi i staro gvožđe.

    E ne može, tenk ostaje u Glavnom gradu Vojvodine !
  • mrva

    18.06.2014 09:53
    @Anonimus-@Nsnn
    A ko si "bre" pa ti da "bre" da tako prozivas nekog ko je samo izneo svoje misljenje koje je pri tome potpuno na mestu, i da ga saljes u staro gvozdje?! Jesi neki militantni cetnik kome je draze i zardjalo oruzje nego covek?

    Ti topovi i tenk su obicno ruglo na mestu kome ne pripadaju! Kao sto je receno, ne odrzavani su, zarasli u korov a ja bih dodao da sluze jos i da ih zapisavaju kerovi i da cigani duvaju lepak na njima. MSUV je kako mu ime kaze Muzej savremene umetnosti; kakve veze ima ratni artefakt sa savremenom umetnoscu?!

    "Kao da nije dosta što su uništeni eksponati na tvrđavi, sada i ovo"

    da li ti imas minimum sposobnosti logickog razmisljanja pa da primetis da je ta gvozdjurija upravo propadala ovakvim odnosom prema njoj - mozda te vise boli kada neko nesto uradi konkretno (odvuce na otpad/pretopi/proda...) nego kada nesto prosto truli i razgradjuje se u svoje okruzenje?



  • 18.06.2014 09:49
    Kafići po muzejima nisu muzejske kafeterije kakve postoje u svetu, gde zalaze samo posetioci muzeja. Kod nas je to nemoguće, jer je posetilaca malo, pa je neodrživo. Zbog toga se su to mesta gde zalazi svako, rade do kasno u noć, sjajna mesta za pranje muzejskih para i korupciju. Ima mnogo potrebnijih stvari u muzejima od toga. Pravdaju zaradom, ali to je na poslenjem mestu, jer je šteta daleko veća. I neka ne tvrde da ih niko nije upozorio.
  • Nemanja BGD

    18.06.2014 09:26
    Svuda u svetu, ne samo da se cuvaju secananja na antifasisticku borbu, nego se muzeji grabe da dodju do primeraka tenkova i naoruzanja iz WW2 posto je vecina njih odavno pretopljena, i od stotina primeraka koji su proizvedeni, ostalo je zavisno od modela negde po 50tak, negde svega nekoliko primeraka.. to se posebno odnosi na nemacka vozila, ali i na saveznicka.. umesto da neko to sredi, nasi ce da pace ili prodaju.. barem neka uzmu Sermana i neka ga stave na Kalemegdan pored ostalih vozila u vojni muzej, ako vec u Novom Sadu nece da ga zadrze, mada bi bila steta velika da se grad odrekne ovako necega, umesto da nadje mesto, sredi, prefarba i posteno izlozi ono sta ima. Siguran sam da po raznim otpadima vojske i muzeka u Srbiji ima jos primeraka istorijskog naoruzanja..
  • miki21

    18.06.2014 09:24
    Tesno?
    Zar na tolikom travnjaku nema mesta za za oba sadržaja. A kafić se može zvati "Kod topa" ili "Tenk" ili oba. Standardni nazivi svuda u svetu. Pogotovo "Kod topa". Na primer Kruševac. Umesto da uzmu to kao maskotu, bizmismeni se igraju velikih gazda. Ima ova država i svoju istoriju na koju može da se ponosi, ili smo samo jeli prasići i rujno vino pili.
  • 18.06.2014 08:43
    posrbijancena Vojvodina.
  • nsnn

    18.06.2014 08:38
    svako ko je prosao tu zna da ti topovi i tenk ne da nisu eksponati vec su ruglo, zardjali, isarani, izlomljeni i zarasli u korov, pa posto to nema ko da odrzava zato sto su pare otisle kojekakvim 3D-ovima za organizaciju zavicajnih dana i sl., umesto da se ovo odrzava, neka ih lepo odvuku na staro gvozdje i pretope kad nismo u stanju da odrzavamo sta imamo, ne treba ni da imamo
  • Partizan

    18.06.2014 08:36
    Neprijatno cetnicima da gledaju u oruzje koje ih je kokalo svom silinom.
  • -

    18.06.2014 08:27
    -
    bilo koji turisticki grad u omrzenim zemljama ima izlozene topove

    booje vratite mamuta na tvrdjavu
  • Georg

    18.06.2014 08:23
    Tenk je američki M-4 Šerman. Pripadao je filmskoj jedinici JNA. Nakon snimanja filma Kelijevi heroji 1970. dat je muzeju na korišćenje.
  • Nikola

    18.06.2014 07:50
    Gospodo muzealci,
    parkic oko MSUV ima savrsenu konfiguraciju za jednu uzbudljivu voznju tenkom jer bi se vozilo naginjalo i po uzduznoj i po poprecnoj osi.

    Ako bi grupe posetilaca provozali samo po 3min, tek da naslute cari takvog vozila, imali biste dvostruku korist: interaktivan sadrzaj i prihod od te promotivne voznje.

    Parkic je i onako lose odrzavan, dozivljaj jurcanja bespucem u potrazi za neprijateljem bi bio potpun.
  • 18.06.2014 07:29
    @Nsnn
    Onome ko želi da ih pogleda nisu problem ni grafiti ni trava. Kao da nije dosta što su uništeni eksponati na tvrđavi, sada i ovo. Ja sam pre za to da ljude poput vas lepo odvuku na staro gvožđe. Ko si bre pa ti, pa da teraš muzejski eksponat na otpad?
  • Neka sličnost sa Kosovom, naše

    18.06.2014 07:28
    svaka sličnost je slučajna i izmišljena
    Interesantno je da ustanova koja je u "gostima" u Muzeju Vojvodine dobije sredstva da sredi Plato! Zar ne bi trebalo MV da dobije ta sredstva, pa da sredi svoju kuću? Slažem se da je taj plato ruglo grada i omiljeno mesto narkomana i da treba srediti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna